DARY OD ŚW. MIKOŁAJA

Święty Mikołaj nie zapomniał. W tym roku skorzystał z nowoczesnego środka lokomocji i przyjechał pod nasz kościół samochodem. Poprzedzał go wóz strażacki, który dawał znać włączoną syreną, że eskortuje ważną osobę.

Tłum dzieci z rodzicami oczekiwał go już przed kościołem i natychmiast otoczył ze wszystkich stron zatrzymujący się samochód. Po krótkiej rozmowie z dziećmi Święty Mikołaj rozpoczął rozdawanie podarków. Pomagało mu w tym dwóch asystentów, bo paczek do rozdania było dużo i każdy chciał dostać jak najszybciej. Po rozdaniu podarków wszystkim zgromadzonym na placu dzieciom, Święty Mikołaj osobiście zawiózł podarki do kilku rodzin na terenie naszej parafii, gdzie czekały na niego dzieci, które z różnych przyczyn nie mogły być w kościele.

Tak jak w roku ubiegłym Świętemu Mikołajowi pomogła Fundacja Świętego Kiliana, która przygotowała na rozdanie 300 paczek. Zauważyliśmy, że w tym roku było bardzo mało dzieci z sąsiednich parafii, więc pozostałe paczki przekazaliśmy do parafii w Kalinówce i Łaziskach, bo swoją działalnością zawsze staramy się obejmować całą Gminę Skierbieszów.

Zapowiadamy i zapraszamy na nasz kolejny bal charytatywny, który odbędzie się na początku miesiąca lutego 2013 roku. Hasło balu: „Lata dwudzieste, lata trzydzieste” bliższe szczegóły ukażą się na plakatach po Nowym Roku.

Jadwiga Wójcik

sierpień 2021