• 2.jpg

2023.05.14 "Powrót do kapliczki "

Aktualności, Środa, 24 maja 2023
2023.05.14 "Powrót do kapliczki "
"Powrót do kapliczki "
W niedzielę , 14 maja 2023r. Relikwie Błogosławionego Sługi Bożego Stefana Kardynała Wyszyńskiego powróciły do kapliczki w Marcinówce na okres letni.
Jeszcze przed godz, 16.00 ksiądz proboszcz Piotr Brodziak i ksiądz wikariusz Krzysztof Paluch przywieźli klęcznik z Relikwiami i ustawili przed kapliczką. O godz 16.00 rozpoczęła się Msza Święta sprawowana przez ks. proboszcza Piotra Brodziaka. Kazanie głosił ks. wikariusz Krzysztof Paluch. Msza św. na wprowadzenie Relikwii połączona była z modlitwami na poświęcenie pól dla miejscowości Marcinówka i Podwysokie. Mieszkańcy wsi nie zawiedli i dość licznie przybyli na Mszę św.
Oprawę muzyczną zapewnił chór "Akord", który dodatkowo przed Mszą św. wykonał trzy pieśni patriotyczno - nabożne z racji przypadającej w tym miesiącu rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja.
Po zakończeniu Mszy św. wszyscy przenieśli się w pobliże wcześniej rozpalonego ogniska, gdzie na wielkim grillu piekły się już dla wszystkich kiełbaski przygotowane jak zawsze przez Fundacje Świętego Kiliana a to stało się już tradycją.
Pogoda była bardzo ładna, ale gryzące wszystkich dokuczliwe meszki nie pozwoliły długo cieszyć się pierwszym ciepłym wieczorem majowym.
Serdecznie zapraszamy wszystkich aby nawiedzali naszą kapliczkę w Marcinówce, gdzie Błogosławiony Sługa Boży Stefan Kardynał Wyszyński czeka na modlitwy aby za swoim pośrednictwem wypraszać dla wszystkich potrzebne łaski.
J.Wójcik