Renowacja zabytkowego ołtarza głównego w zabytkowym kościele pw. Wniebowzięcia N.M.P. w Skierbieszowie

Fundacja Świętego Kiliana informuje, że w zabytkowym kościele rzymsko – katolickim pw. Wniebowzięcia NMP w Skierbieszowie znajduje się zabytek ruchomy jakim jest ołtarz główny, który stanowi nieodzowne lokalne dziedzictwo historyczno - kulturowe Gminy Skierbieszów. Parafia Rzymsko - Katolicka Wniebowzięcia N.M.P. w Skierbieszowie w celu odrestaurowania zabytkowego ołtarza głównego i udostępnienia go dla mieszkańców Gminy Skierbieszów i turystów odwiedzających dnia 22 października 2018r. zawarła umowę o przyznaniu pomocy nr 00805-6935-UM0311418/18 z Zarządem Województwa Lubelskiego na realizację operacji pn. „Zachowanie i promocja lokalnego dziedzictwa historyczno - kulturowego Gminy Skierbieszów poprzez renowację zabytkowego ołtarza głównego w zabytkowym kościele pw. Wniebowzięcia N.M.P. w Skierbieszowie - etap I”. Całkowita wartość operacji wynosi 75.584,43 zł, a przyznane dofinansowanie 55.932,00 zł.

Celem operacje jest zachowanie i promocja lokalnego dziedzictwa historyczno - kulturowego Gminy Skierbieszów poprzez wykonanie I etapu renowacji zabytkowego ołtarza głównego w zabytkowym kościele pw. Wniebowzięcia N.M.P. w Skierbieszowie.

Przedmiotowa operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Zapraszamy do odwiedzania Gminy Skierbieszów i oglądania zabytkowego kościoła rzymsko – katolickiego pw. Wniebowzięcia NMP w Skierbieszowie wraz z zabytkowym ołtarzem głównym stanowiącym nieodzowne lokalne dziedzictwo historyczno - kulturowe Gminy Skierbieszów.

sierpień 2019