2019.01.06 Skierbieszowski Orszak Trzech Króli

Fundacja Świętego Kiliana informuje :  W Nowy 2019 rok weszliśmy z Orszakiem Trzech Króli , który wyruszył z naszego kościoła już po raz siódmy. Jesteśmy lepsi pod tym względem od Zamościa, bo w Zamościu był dopiero piąty.
Na początku trzeba zaznaczyć, że pogoda była bardzo zła. Mróz, wiatr i sypiący śnieg. Jednakże nie odstraszyła naszych parafian, bo dość dużą grupą wzięli udział w tegorocznym orszaku. Założyliśmy nowe korony, ze śpiewem kolęd na ustach szliśmy wybranymi ulicami Skierbieszowa. Wiadomo, główne postacie orszaku to Trzej Królowie, którzy jak co roku jechali na pięknych koniach jednakowej maści. Przewodnią rolę w tegorocznym orszaku pełniła postać Świętego Jana Pawła II, którego odtwarzał nasz kleryk - Marek Kędzia. Postać Świętego Jana Pawła II wędrowała z naszym orszakiem i w dziewięciu wybranych punktach - przystankach wygłaszała do nas fragmenty homilii, wybrane z dziewięciu pielgrzymek Papieża Jana Pawła II do Polski w czasie Jego pontyfikatu. Zakończenie orszaku w kościele. Był pokłon pasterzy, pokłon Trzech Króli, którzy w tym roku kłaniali się żywemu Jezuskowi, którym był mały Franio Kozioł wraz ze swoimi rodzicami. Trzeba dodać , że wcielił się w swoją rolę znakomicie ! Nastrój w kościele ubarwiała Dominika Siwiec, grając pięknie kolędy solo na flecie. Przygotowaliśmy jeszcze jedną niespodziankę dla uczestników orszaku, a mianowicie zaproponowaliśmy przejście odcinka od budynku Urzędu Gminy do kościoła krokiem poloneza, śpiewając przy tym kolędę Bóg się rodzi. Wszyscy przystali na tę propozycję i krokiem tanecznym przeszliśmy do kościoła na zakończenie orszaku. Wspólne dzielenie się opłatkiem zakończyło nasz tegoroczny orszak.
Składamy podziękowanie skierbieszowskiej Policji i Ochotniczej Straży Pożarnej za pilnowanie porządku na ulicach w czasie przemarszu Orszaku Trzech Króli.

Jadwiga Wójcik.

czerwiec 2019