Przyjaciele nie zawiedli....

i tak jak w latach poprzednich przybyli na Festyn Rodzinny zorganizowany przez Fundację św. Kiliana w dniu 28 maja 2017 roku z okazji Dnia Dziecka. Festyn odbył sie na placu szkolnym w godz. od 14.30 do 18.00. Otworzyliśmy wspólnie z Bractwem Motocyklowym "Biały Kruk" z Zamościa. Motocykliści przybyli tuż po godzinie 14,00, serdecznie witani przez zgromadzoną już publiczność. Ustawili swoje ogromne motocykle w dwóch szeregach, łącznie 28 pojazdów.

Dzieci w imieniu Bractwa powitał nasz rodak , Pan Mirosław Cichorz i wręczył dzieciom pokaźnych rozmarów pudło ze słodyczami. My , naszych gości częstowaliśmy kawą , herbatą, sokami, słodyczami i oczywiści tradycyjną już grochówką, którą w tym roku ugotowały panie z Fundacji św. Kiliana. Była bardzo dobra !!! Jeżeli już mowa o smakołykach , to z serca całego dziękujemy naszym Przyjaciołom z Warsztatów terapii Zajęciowej z Lipiny Starej za upieczone pyszne ciasto . Pozostajemy  Waszymi dłużnikami. Nasi młodzi Przyjaciele, a mianowicie grupa dziewcząt z Gimnazjum Publicznego w Skierbieszowie, przez kilka godzin , wytrwale malowała buzie dzieci w wymyślone bajkowe makijaże. Bardzo dziękujemy Wam za tę pomoc. W części artystycznej wystąpiły dzieci z teatrzyku dziecięcego "Baśniowy ambaras" ze Szkoły Podstawowej w Skierbieszowie. Były piosenki w ich wykonaniu i taniec. Bardzo pięknie zaprezentowały się dzieci, które uczęszczają na lekcje gry na instrumentach do Szkoły Muzycznej w Zamościu. Na skrzypcach pięknie zagrała Kasia Wiśniewska, na klarnecie Dominika Siwiec i na gitarze klasycznej - Michał Paszt. Bardzo im dziękujemy za ten pokaz. Był też "Mikrofon dla wszystkich", z którego skorzystały dzieci śpiewające i recytujące. Talentów wokalnych mamy dużo. W tegorocznym programie festynu były także : przejażdżki na kucyku, skoki na trampolinie, zjeżdżalnie. Miejscowa Ochotnicza Straż Pożarna prezentowała dzieciom najnowszy sprzęt strażącki. Festyn kończyły konkursy sportowe dla dziecząt i chłopców. Kończąc tegoroczny festyn,Prezes Fundacji Pan Tomasz Karpiński zaprosil dzieci na wakacyjną wycieczkę w miesiący sierpniu. I cóż, do zobaczenia za rok !!!!

Jadwiga  Wójcik.

sierpień 2018