2016.12.06 Pomagamy

POMAGAMY....

Fundacja Świętego Kiliana przy Parafii Skierbieszów już po raz kolejny włącza się w ogólnopolską akcję "Pomagamy". Pomagamy tym ,którzy tej pomocy potrzebują. Tym małym gestem wspomagamy nie tylko rodziny wielodzietne, ale także osoby w podeszłym wieku i samotne. Chcielibyśmy, aby ci ostatni chociaż przez chwilę nie czuli się zapomniani przez wszystkich. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie objęliśmy naszą pomocą tych wszystkich, którzy tego oczekują, ale być może udało się to nam  chociaż w części.

W dniach 25 i 26 listopada 2016 roku zbieraliśmy żywność trwałą w czterech pawilonach handlowych w Zamościu.

W "Biedronce", "Stokrotce" i dwóch pawilonach PSS-u. Tak jak poprzednio mieszkańcy Zamościa byli hojni. Bardzo szybko zapełniały się nasze pudełka. Łącznie zebraliśmy ok. 1 tony żywności trwałej.

W dniu 17 grudnia 2016 roku od rana pakowaliśmy żywność w mniejsze pudełka i rozwoziliśmy po terenie całej gminy Skierbieszów. Przygotowaliśmy ok. 60 paczek, które trafiły do rodzin lub osób samotnych naszej gminy.

Przedstawia się to następująco :

Skierbieszów , Zawoda, Zrąb - 17 paczek

Sady, Lipina Nowa, Osiczyna - 5 paczek

Sulmice, Kalinowka, Kol.Wiszenki - 6 paczek

Huszczka Duża, Podhuszczka - 8 paczek

Dębowiec, Łaziska, Sławęcin - 8 paczek

Lipina Stara, Wysokie, Osiczyna - 4 paczki

Iłowiec, Szorcówka - 9 paczek

Chcemy jeszcze przy tym dodać, że w dniu 6 grudnia Świety Mikołaj rozdał dzieciom w naszym kościele parafialnym  250 paczek ze słodyczami. Tak jak już od kilku lat sfinansowaliśmy upominki dla dzieci z miejscowości Podwołoczyska na Ukrainie, gdzie pracuje nasz dawny wikariusz ksiądz Waldemar Dudziński.

Tak zamyka się kolejny rok naszej działalności. Wszystkim ,którzy nam pomagają dziękujemy serdecznie.  Życzymy błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia oraz dobrego Nowego Roku 2017.

Jadwiga Wójcik.

kwiecień 2018