Fundacja Świetego Kiliana uprzejmie donosi ...

Fundacja Świętego Kiliana uprzejmie donosi ...

Już po raz siódmy zaprosiliśmy dzieci i rodziców na  na festyn rodzinny zorganizowany z okazji Dnia Dziecka. Tym razem festyn odbył się w niedzielę 29 maja 2016r. Miejsce , niezmienne już od kilku lat i bardzo gościnne dla nas,  a jest to plac przy Szkole Podstawowej i Gimnazjum w Skierbieszowie.

I już , w tym miejscu serdecznie dziękujemy za gościnność Dyrekcji obu szkół. Jak dotąd, współpraca układa nam się wspaniale.

Pogoda była piękna, wręcz upalna. Wszelkiego rodzaju napoje schodziły w mig i musieliśmy uzupełniać nasze przygotowane zasoby. Wszystkie przygotowane przez nas atrakcje cieszyły się wielkim powodzeniem. Najbardziej oblegane były zjeżdżalnie i trampoliny przez dzieci najmłodsze. Starsze próbowały swoich sił na ściance wspinaczkowej, dosiadały konia i kucyka a resztki sił zużywały w konkursach sportowych. Talenty wokalne prezentowały się na estradzie przy mikrofonach. Był także konkurs dla mam. Na głodnych czekały słodycze i grochówka. Odwiedzili nas także nasi przyjaciele z Kresowego Bractwa Motocyklowego " Biały kruk" z Zamościa. Około godziny 15.00 , na plac wjechało ok. 30 motocykli. Wcześniej motocyklowa kawalkada zrobiła " rundę honorową " po  wsiach naszej gminy. Po wylewnych powitaniach, panie i panowie motocykliści obdarowali dzieci mnóstwem słodyczy i zaprezentowali krótki koncert piosenek dla dzieci. Z kolei my - gospodarze zaprosiliśmy wszystkich na grochówkę i kawę z ciastkiem. Przyjaźń nasza została umocniona na dalsze lata zwłaszcza, że teraz w szeregach Bractwa mamy swojego rodaka. I tak to zabawa festynowa trwała od godz. 14.00 do godz. 18.00. Żeby wszystko było w należytym porządku pilnowała nasza skierbieszowska OSP, przy okazji prezentując swój strażacki sprzęt. Wszystkim , którzy nam pomagali z całego serca dziękujemy. Panu Krzysiowi Z. mówimy tylko : grochówka jest z roku na rok coraz lepsza , więc do następnej grochówki w roku przyszłym 2017.
Jadwiga Wójcik.

wrzesień 2018