"Karnawałowych wspomnień czar"

Było, ale już minęło. Pozostały wspomnienia, więc powspominajmy jak było 6 lutego br. w miejscowym Domu Kultury. Przy dźwiękach " The Second Waltz" Szostakowicza, 6 par tanecznych wyszło na parkiet.

Panie w długich, eleganckich sukniach, panowie w smokingach. I rozpoczął się walc, który swoimi pięknymi dźwiękami unosił tańczące pary w walcowych figurach. Płynnie i uroczyście, jak na wiedeński bal przystało. Dlaczego wiedeński ? Bo taką nazwę nosił szósty już z kolei Bal Charytatywny zorganizowany przez Fundację Świętego Kiliana w Skierbieszowie. I tym razem
goście dopisali. Wszystkie miejsca były zajęte.Po inauguracyjnym walcu i powitaniu przez V-ce Prezesa Fundacji Pana Andrzeja Terleckiego, po modlitwie prowadzonej przez księdza proboszcza Janusza Dudzicza, wszystkie panie obecne na balu otrzymały czerwone róże. Podano gorące dania obiadowe i na deser wiedeński tort Sachera. Zabrzmiały dźwięki muzyki tanecznej i parkiet zapełnił się tańczącymi parami. Na początek był oczywiście znany wszystkim przebój pt.  "Niech żyje bal !". Zespół muzyczny "System", jak zwykle nie pozwalał nikomu siedzieć, tylko wszystkich porywał do tańca. Tak było już do końca balu. Z naszych balowych atrakcji, jakie w tym roku przygotowaliśmy dla naszych gości wymienić należy : "mini licytacja",  w czasie której licytowaliśmy podarowany nam obraz olejny Artysty Malarza Pana Dariusza Piekuta. Tutaj zamieszczamy ogromne i serdeczne słowa podziękowania dla naszego Mistrza, który już kolejny raz wspomaga Fundację w ten sposób.Także podziękowania wielkie dla Pana Wojciecha Skowrona za podarowanie rzeżby do licytacji. Była także loteria fantowa, zgaduj-zgadula, kotyliony i walc kotylionowy. Tańczono do "białego rana". Bardzo dziękujemy wszystkim tym, którzy pomagali nam przy organizacji tegorocznego balu: Dyrekcji GOK za wypożyczenie sali, Dyrekcji Gimnazjum za wypożyczenie stolików, OSP Zawoda za wypożyczenie naczyń.Zespołowi "System"
za muzykę do tańca. Zapraszamy serdecznie w roku przyszłym.

Jadwiga Wójcik