2016.01.06 Orszak Trzech Króli

" Trzej Królowie Monarchowie, gdzie śpiesznie dążycie..."

Już po raz trzeci Orszak Trzech Króli wędrował po skierbieszowskiej parafii, aby w końcu trafić do stajenki i pokłonić się Nowo Narodzonemu Jezusowi, składając przyniesione dary : mirrę, kadzidło i złoto, wypowiadając znamienne słowa : "

Złożyliśmy ci złoto , jak królom przystało,kadzidło, boś jest Bogiem otoczony chwałą,i mirrę, jako Zbawcy w naturze człowieka,gdyż z mocami ciemności krwawy bój cię czeka..."

Królowie, jak przystało na możnych władców swoich krain, jechali dostojnie na koniach i prowadzili za sobą dość liczny orszak skierbieszowskich parafian. Barwny i rozśpiewany był to orszak.Wszyscy w koronach, wielu niosło barwne chorągwie i każdy ze śpiewnikiem w dłoniach, bo śpiewanie kolęd to nieodłączny symbol orszaku.Orszak zatrzymywał się kilkakrotnie i witał wielkich naszego świata, którzy wychodzili mu na przeciw.
Pierwsi witali królów ci, którzy zapoczątkowali chrześcijaństwo w Polsce - Książe Mieszko I i jego żona Dobrawa. Książe Mieszko w kilku zdaniach przypomniał okoliczności przyjęcia Chrztu Świetego w Polsce, którego 1050 rocznica przypada w tym roku.Na kolejnych przystankach Orszak Trzech Króli witali : Prymas Tysiąclecia - Stefan Kardynał Wyszyński, polska rodzina katolicka, Święta Siostra Faustyna, katolicka młodzież polska.W końcu wszyscy przyszli pod symboliczny pałac Króla Heroda. Po krótkim dialogu pomiedzy Herodem i Królami orszak rusza w stronę kościoła. Tam przy żłóbku Małego Jezusa czuwa Rodzina Święta w otoczeniu Aniołów. Dzieci śpiewają kolędy, wszyscy wchodza do kościoła, a po chwili dźwięk werbla zapowiada uroczyste wejście Trzech Króli z darami. Następuje symboliczne złożenie darów, pokłony i powitanie ich przez Świetego Józefa i Maryję. Na koniec Rodzina Święta rozdaje opłatki wszystkim zgromadzonym. Przy śpiewie kolędy " Mędrcy świata.." wszyscy dzielą się opłatkiem i składają sobie życzenia. Proboszcz parafii, ksiądz Janusz Dudzicz dziękuje wszystkim za udział i zaprasza w roku przyszłym do udziału w Orszaku Trzech Króli.

Tegoroczny Orszak Trzech Króli przygotowała młodzież z Akcji Ruch - Światło - Życie, parafialna grupa teatralna "Oaza Życia", członkowie Fundacji Świętego Kiliana, ministranci i dziecięca schola parafialna.

Jadwiga Wójcik.