Wycieczka na Roztocze południowe

W dniu 29 lipca 2015 grupa 50 dzieci z naszej Parafii  wzorem lat ubiegłych miała okazję uczestniczyć w wycieczce zorganizowanej przez Fundację Św. Kiliana.  W tym roku trasa wiodła przez malownicze Roztocze Południowe. Młodzież w wieku od 6 do 12 lat pod opieką wolontariuszy Fundacji  oraz Pana Zbigniewa Stankiewicza przewodnika z Zamościa rozpoczęła swoją przygodę w Krasnobrodzie.

Aura niestety na początku nie była nam przychylna. Padał deszcz, na szczęście optymizm nie ustępował. Na twarzach uczestników panował uśmiech. Być może wsparcie Św. Kiliana oraz roześmiane twarze uczestników rozgoniły ciemne chmury. Po zwiedzeniu Klasztoru grupa udała się do kapliczki Św. Rocha a następnie do miejscowości Stanisławów gdzie umiejscowione jest  „Wzgórze Kamień” potocznie zwane diabelskim.  Przemieszczaliśmy się głównie autokarem, choć nogi uczestników także miały swoje przysłowiowe 5 minut. Polne drogi, piaszczyste i kamieniste ścieżki nie zawsze pozwalały dojechać pod sam cel. Kolejnym miejscem na trasie wycieczki  był rezerwat „Czartowe Pole”, którego nazwa powstała od legendy głoszącej, że kiedyś „jeno czarci tam hasali” z licznymi malowniczymi, nieregularnymi i postrzępionymi wodospadami  do 50 cm na rzece Sopot oraz ruiny papierni Zamoyskich. Po spacerze ścieżką edukacyjną upragniony biwak z ogniskiem i kiełbasą na parkingu przy rezerwacie.  Nabrawszy energii , naładowawszy przysłowiowe akumulatory nadszedł czas na zdobycie najwyższego wzniesienia Roztocza - Krągłego Goraju 390 m n.p.m wraz z umocnieniami Linii Mołotowa w okolicy miejscowości Huta Lubycka.  Stojąc tak pośród pól i lasów, aż na usta cisnęły się słowa naszego wieszcza narodowego Adama Mickiewicza: „Stójmy! - jak cicho! - słyszę ciągnące żurawie, których by nie dościgły źrenice sokoła; Słyszę, kędy się motyl kołysa na trawie, Kędy wąż śliską piersią dotyka się zioła. W takiej ciszy - tak ucho natężam ciekawie, Że słyszałbym głos z Litwy. - Jedźmy, nikt nie woła.”  I pojechaliśmy do… Bełżca, gdzie zwiedziliśmy niemiecki obóz zagłady. Nie mogło zabraknąć tak ważnego a zarazem tragicznego miejsca na naszej trasie. Kończąc eskapadę, tradycji musiało stać się zadość i podwieczorek vel kolację cała wiara zjadła w restauracji  McDonald’s w Zamościu.

Dziękujemy kierowcy – Panu Ryszardowi Radomskiemu, który szczęśliwie zawiózł dzieci na Roztocze i przywiózł z powrotem. Dzieciom mówimy do zobaczenia za rok ! Wycieczka sfinansowana była z funduszy Fundacji św. Kiliana w Skierbieszowie.

Zapraszamy do reportażu z wycieczki w naszej Galerii

Eugeniusz Mołdoch