2015.01.24 Bal na Ludowo

„Hej, dzisiaj do fundacji,

hej gościniec prowadzi,

witajcie kochani i bądźcie nam tu radzi...”

Słowami tej ludowej przyśpiewki witani byli goście V Balu Charytatywnego , który zorganizowała w dniu 24 stycznia 2015r. Fundacja Świętego Kiliana istniejąca przy Parafii Skierbieszów. Tym razem bawiliśmy naszych gości „na ludowo”. Organizatorzy balu ubrani byli w stroje ludowe , dekoracja sali w stylu ludowym, przygotowany poczęstunek także według ludowych przepisów „warzony był”. Kapela grała do tańca w różnych  rytmach. Goście dopisali jak zwykle. Rozpoczęliśmy odtańczeniem zamaszystej polki , aby od samego początku zaznaczyć ludowy charakter balu. Następnie była chwila powagi, a mianowicie modlitwa do naszego patrona Świętego Kiliana , polecająca wszystkich obecnych jego opiece. Modlitwę prowadził ksiądz proboszczJanusz Dudzicz. Ciąg dalszy balu to tańce, poczęstunki, konkursy rozrywkowe, kotyliony i licytacje ofiarowanych nam przedmiotów. Nasi darczyńcy są zawsze hojni i licytacja podarowanych nam przedmiotów powiększa dochód każdego naszego balu charytatywnego , a dochód przeznaczamy na cele statutowe naszej fundacji. Każdy jeden „grosz” dochodu z naszych balów jest dobrze spożytkowany i kogoś potrzebującego biednego czy chorego w jakiś sposób wspiera. Niech mi będzie wolno przy tej okazji wymienić z imienia i nazwiska wszystkich naszych darczyńców i serdecznie podziękować za wszystko co nam podarowali do licytacji. Są to osoby : Pan Dariusz Piekut, Pan Arkadiusz Putkowski, Pan Wojciech Skowron ze Skierbieszowa, Państwo Borysowie z Sadów, Pani Anna Cholewińska z Zamościa. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i polecamy się na przyszłość. Dziękujemy bardzo wszystkim naszym gościom, którzy przyjęli nasze zaproszenie i przybyli na bal. To co usłyszeliśmy przy pożegnaniach , pozwala nam stwierdzić, że wszyscy bawili się bardzo  dobrze . Wobec tego, zapraszamy wszystkich za rok !

Jadwiga Wójcik

styczeń 2021