II Wigilia Środowiskowa w Skierbieszowie

21 grudnia 2014 roku na placu przy budynku Urzędu Gminy w Skierbieszowie odbyło się przygotowane przez harcerki i harcerzy oraz Fundację Świętego Kiliana spotkanie świąteczne. Miało ono charakter uroczystości łączącej i integrującej środowisko lokalne, połączone było z uroczystym przekazaniem Betlejemskiego Światła Pokoju oraz z przyrzeczeniem harcerskim złożonym przez 21 druhen i druhów z Drużyny Harcerskiej „Skierbieszowiacy”.

Wspólne dzielenie się opłatkiem oraz śpiewanie kolęd było dowodem na kultywowanie w naszej gminie tradycji wśród wielu pokoleń. Wiele osób w tym świątecznym zabieganiu i pędzie zechciało wyjść ze swoich domów i pamiętając o tym co jest najważniejsze w tym pięknym czasie Świąt- a mianowicie o tym by być z drugim człowiekiem, dzielić się tą radością i świątecznym nastrojem z innymi- śpiewało razem kolędy i miało okazję po prostu ze sobą pobyć. Swoją obecnością zaszczycił nas Kapelan Hufca Związku Harcerstwa Polskiego- ksiądz Jacek Kania, który w ciepły i żartobliwy  sposób poprowadził całe spotkanie. Wójt Gminy- pan Stanisław Sokal złożył wszystkim przybyłym i ich rodzinom serdeczne życzenia świąteczne.

Uroczystość zakończona została ciepłym posiłkiem przygotowanym przez panią Janinę Szabat i Jej skrzętne Elfy. Serdeczne podziękowania za pomoc i wsparcie składamy wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania tego spotkania, zwłaszcza zaś Dyrekcji i pracownikom Warsztatów Terapii Zajęciowej w Lipinie Starej oraz panu Michałowi Dziwulskiemu.

Agnieszka Góra