2014.12.06 Święty Mikołaj

Wolontariusze Fundacji Świętego Kiliana wzięli udział w Świątecznej Zbiórce Żywności.

W dniach 28-29.11.2014 wolontariusze Fundacji Świętego Kiliana w Skierbieszowie uczestniczyli w Świątecznej Zbiórce Żywności organizowanej przez Bank Żywności. W ciągu dwóch dni ponad 20 wolontariuszy zachęcało kupujących, wręczało ulotki i wyjaśniało cel akcji.

Dzięki dobroczynności klientów sklepu Stokrotka przy ulicy Piłsudskiego oraz Biedronki przy ulicy Lubelskiej udało się zabrać ponad 800 kg produktów żywnościowych. Trwałe produkty żywnościowe głównie makaron, mąka, cukier, mąka, olej, ryż, konserwy, słodycze trafią przed Świętami Bożego Narodzenia do najbardziej potrzebujących rodzin. W imieniu rodzin znajdujących w trudnej sytuacji materialnej, które skorzystają z tej pomocy, dziękujemy wszystkim, którzy wsparli tą Świąteczną Zbiórkę Żywności.

Fundacja Świętego Kiliana w dniu 6.12.2014 roku w Dzień Świętego Mikołaja obdarowała paczkami ze słodyczami wszystkie dzieci uczestniczące w Rekolekcjach Świątecznych w Kościele NMP w Skierbieszowie. Po mszy Świętej kończącej Rekolekcje pod kościół parafialny przyjechał Święty Mikołaj. Niestety, z powodu braku śniegu korzystał z koni mechanicznych a nie tradycyjnych sań. W rozdawaniu paczek jak zwykle pomagali skierbieszowscy strażacy i wolontariusze fundacji. Paczki trafiły także do chorych dzieci, które nie mogły osobiście przybyć na spotkanie ze Świętym Mikołajem. Blisko 300 dzieci mogło cieszyć się ze słodkiej paczki.

Ireneusz Chadaj

GALERIA ZDJĘĆ