Deszczowa wycieczka.

Deszczowa wycieczka

Wzorem lat ubiegłych, Fundacja św. Kiliana w Skierbieszowie zorganizowała  wakacyjną wycieczkę dla dzieci z naszej gminy. Tym razem była to wycieczka do Lublina.

Wyjeżdżamy w dniu 21 sierpnia 2014 roku ,godz. 8.30. Deszcz pada ot tak sobieo średnim natężeniu. Dzieci w dobrych humorach, odpowiednio ubrane, zgodnie z wymogami aktualnej pogody. Wyruszamy do Lublina i cały czas zerkamy za okna autobusu, a deszcz pada dalej .

Pierwsze zwiedzanie w Lublinie to Skansen Wsi Polskiej. Przyjeżdżamy do skansenu , panie przewodniczki dzielą nas  na dwie grupy i zaczynamy zwiedzanie. A deszcz pada. Oglądamy bardzo ciekawe zabytki wiejskiej architektury z poprzednich wieków. Są to chłopskie chaty, całe zagrody wiejskie, staropolski dworek, kuźnię z żywym kowalem, który pokazuje nam jak dawniej pracowało się w kuźni. Oglądamy stary kościółek , w którym dalej odprawiane są Msze św. i początki tworzenia się dawnego miasteczka lubelskiego z ratuszem

i kamieniczkami. A deszcz pada coraz mocniej. Żeby nie narazić się na całkowite przemoknięcie , nie jedziemy zwiedzać Starówki Lubelskiej , tylko do Muzeum na Zamku Lubelskim. Muzeum zaciekawia dzieci różnorodnością zgromadzonych tam eksponatów, przy których jedni zatrzymują się dłużej, drudzy szybko przechodzą do następnych sal. W muzeum przebywamy około 2 godziny. Po wyjściu stwierdzamy , że deszcz dalej pada dość intensywnie i jest zimno. Jedziemy więc do nowej Galerii na lubelskim Felinie , gdzie każde dziecko dostaje posiłek, oczywiście przy wybranym przez dzieci stoisku KFC.

Około godz. 17.00 wyruszamy z powrotem do Skierbieszowa. Deszcz pada jakby trochę mniej. Jednakże , mimo - „sorry” takiej pogody, dzieci były pełne energii

i uśmiechnięte. Było ich wszystkich 43 osoby.

Dziękujemy Panu  kierowcy – Ryszardowi Radomskiemu, który szczęśliwie zawiózł dzieci do Lublina i przywiózł z powrotem. Dzieciom mówimy do zobaczenia za rok ! Wycieczka sfinansowana była z datków zebranych w czasie Jarmarku św. Kiliana i funduszy Fundacji św. Kiliana w Skierbieszowie.

Jadwiga Wójcik

Zapraszamy do reportażu z wycieczki w naszej GALERII