Wszystko Gra w Zamościu - czyli podwójne znaczenie zamojskiego festiwalu

W dniach 11-13 lipca w Zamościu po raz czwarty odbędzie się festiwal "Wszystko Gra". Nazwa wydarzenia nie jest przypadkowa. Podczas tych trzech dni, grupa młodych ludzi organizujących festiwal chce by zarówno w przenośni jak i dosłownie w Zamościu wszystko grało.

Metaforyczne ujęcie wydarzenia zakłada różnorodność prezentowanej sztuki w wielu miejscach Zamościa, mającej znaleźć swoich odbiorów w każdej grupie wiekowej. Koncerty, warsztaty, spektakle, projekcje filmowe to tylko część tego co do zaoferowania będzie miało dla nas Stowarzyszenie istniejące pod tą samą nazwą co organizowany przez nich festiwal.

W tym roku na koncertowej scenie ulokowanej w Hali OSiR w Zamościu podczas trzech dni wystąpią m.in. TSA, Waglewski Fisz Emade, Rob Tognoni, Jelonek, czy Peter J.Birch.

Wśród warsztatów będziemy mogli wybierać spośród zajęć z yogi, języka migowego, kuglarstwa, czy warsztatów z technik malarstwa.

Ciekawie zapowiadają się także projekcje filmowe oraz spektakle i tu odpowiednio zobaczyć będziemy mogli "Polowianie" w reżyserii Thomasa Vinterberga oraz "Nietykalni" Oliviera Nakache i Erica Toledano, a także spektakle w wykonaniu Teatru Bynajmniej oraz Teatru Ogniowego Utopia.

Oprócz hali OSiR wydarzenia będą odbywały się m.in. na Rynku Wielkim oraz bocznych rynkach: Solnym i Wodnym, w kinie Stylowy, na podwórzach zabytkowych kamienic mieszczących się przy Starówce, amfiteatrze, w Kazamatach Bastionu I oraz VII. Dzięki rozlokowaniu festiwalu na ponad dziesięć miejsc w Zamościu, faktycznie można stwierdzić przewrotnie, że "wszystko gra"- wszędzie gra.

Idea całego wydarzenia mimo znaczącej różnicy w stylistyce przede wszystkim muzycznej, w swoim założeniu przypomina niejako pierwszy hippisowski festiwal Woodstock z 1969r., którego hasłem było "Love,Peace,Happiness" (Miłość, Pokój, Szczęście). Organizatorzy zamojskiego wydarzenia także mocny nacisk stawiają na to, by dzięki ich działaniom zarówno tym festiwalowym, jak i całej działalności kulturalnej prowadzonej przez cały rok w Zamościu na pytanie "Co u ciebie słychać?" była słyszalna odpowiedź "Wszystko Gra!"

Bilety na poszczególne dni festiwalu obejmujące możliwość uczestnictwa ze wszystkich wydarzeniach do nabycia w cenie 35 złotych dystrybuowane są w punktach sprzedaży w Zamościu, Tomaszowie Lubelskim, Lublinie oraz Biłgoraju. Dla miłośników trzydniowego formatu organizatorzy przygotowali karnety w cenie 85 złotych.

Adresy punkty sprzedaży dostępne są na stronie internetowej festiwalu www.wszystkogra.org

Plakat