„SZALEŃSTWA KONTROLOWANE „

„SZALEŃSTWA   KONTROLOWANE „

Festyn z okazji „Dnia Dziecka”
zorganizowany w  niedzielę w dniu 1 czerwca 2014r.
Nie przeszkodził nam deszcz ani chłodna pogoda. Skorzystaliśmy z uprzejmości Pani Dyrektor Gimnazjum Publicznego Anny Węcławik, która pozwoliła nam zaprosić dzieci na swoje święto do hali sportowej w Gimnazjum Publicznym w Skierbieszowie.

Miejsca było dość, zmieściły się wszystkie dzieci , ich rodzice
i wszelkie urządzenia do zabaw , przygotowane przez organizatorów.
Organizatorami Dnia Dziecka w tym roku była Fundacja Świętego Kiliana
i Urząd Gminy w Skierbieszowie. Przygotowane atrakcje były różnorodne
i na pewno zadowoliły wszystkie dzieci. I tak po kolei : była Foto – Budka, gdzie można było zrobić sobie zdjęcie samemu lub w grupie w atrakcyjnym nakryciu głowy, fontanna czekolady kusiła swoim słodkim smakiem  i dzieci i dorosłych.
Górowały wielkością na hali  dwa olbrzymie urządzenia , były to : skałki do wspinaczki i zjeżdżalnia , która od początku festynu do końca była wprost
„ okupowana „ przez dzieci. Były także dwa mniejsze  dmuchane zamki do skakania dla maluchów. Oczywiści , żeby elegancko wyglądać, trzeba było zrobić sobie odpowiedni kolorowy makijaż. Stoiska z makijażem miały nie kończące się kolejki  , ale do końca imprezy wszyscy byli pomalowani , nawet niektórzy dorośli , bo pozazdrościli dzieciom. W czasie ich młodości , takich atrakcji nie było. W kącie hali usadowił się zespół muzyczny „ System” i przygrywał wszystkim do tańca . Królował oczywiście przebój „ Oj, będzie , będzie zabawa”.
Gościnnie wystąpiły dzieci  z zespołu „Słoneczka „ z miejscowego Domu Kultury
i zaśpiewały kilka piosenek ze swojego repertuaru z akompaniamentem Pana Michała Dziwulskiego. Były także popisy wokalne dla wszystkich , a talentów wokalnych było bardzo dużo. Wystąpił także kabaret młodzieżowy  ze spektaklem pt. „Nic mądrego „ . Nie wiem dlaczego taki tytuł , bo wymyślony i przygotowany przez nich program kabaretowy był świetny !, pomysłowy !, śmieszny !, perfekcyjnie zagrany przez całą grupę !. Dowodem na to , były salwy śmiechu publiczności , która bawiła się wspaniale !. Wszyscy podziwiali naszą utalentowaną młodzież , wraz ze swoim Opiekunem Duchowym. Już czekamy co pokażą nam w roku przyszłym. Był także blok  konkursów sportowych dla dzieci i rodziców !. Pomysłowe i humorystyczne konkursy bawiły biorących w nich udział i publiczność. Oglądaliśmy także bardzo ciekawe pokazy chemiczne,
które prezentowała nam nasza młodzież pod kierunkiem Pani Katarzyny Jeleń.
Jak co roku , dzieci miały przygotowane napoje i słodycze . Dla rodziców był poczęstunek kawą i herbatą. Na dworze, pod namiotem czekała na wszystkich  smaczna grochówka, jak co roku przygotowana przez Panów Krzysztofa Zezulę i Wiesława Suszko. Dziękujemy im bardzo, bo grochówka weszła już na stałe do programu  Dnia Dziecka. I tak, zabawa  z atrakcjami trwała od godz. 14.00 do godz. 19.00 , jedni tańczyli przy muzyce zespołu „System”, drudzy zjeżdżali, następni skakali , kolejni się malowali , inni śpiewali, a jeszcze inni degustowali przygotowane smakołyki, a byli jeszcze tacy, którzy się wspinali i dochodzili prawie do samego sufitu hali . No cóż , „ tylko koni, tylko koni , tylko koni żal..”
bo koni w tym roku nie było, ze względu na pogodę. A przejażdżki  na koniu i kucykach, to także stały punkt programu.
Serdecznie dziękujemy Pani Dyrektor Annie Węcławik za udostępnienie hali sportowej, dziękujemy w imieniu organizatorów i wszystkich dzieci.
Dziękujemy także Panu Pawłowi Gieryńskiemu z Hajownik, który każdego roku wspiera finansowo nasze festyny z okazji Dnia Dziecka , tak było i w tym roku.
Drugim sponsorem była Unia Europejska w ramach realizowanego projektu
„Wspólnie na Zamojszczyźnie”. Projekt przygotowany przez Urząd Gminy
w Skierbieszowie.
Z bieżących naszych spraw informujemy , że Fundacja Świętego Kiliana wynajęła w Bibliotece Gminnej w Skierbieszowie  jeden z regałów , na którym zgromadziliśmy książki , które można wypożyczać. Są to powieści Marii Niklewiczowej  pt. „ Hetman Kuba „ , różne poradniki dla rodziców, bajki dla dzieci. Zapraszamy wszystkich do korzystania z naszych zasobów książkowych. Jednocześnie , bardzo prosimy , aby książki po przeczytaniu wracały do biblioteki.
Kapliczka ku czci Sługi Bożego Stefana Kardynała Wyszyńskiego  w Marcinówce już stoi. Trzeba tylko uporządkować plac wokół , ogrodzić, urządzić wystój kapliczki i można robić uroczyste poświęcenie. O terminie poświęcenia wszystkich poinformujemy .
Zbliża się nasz doroczny Jarmark Świętego Kiliana. Tak jak co roku Fundacja Świętego Kiliana zaprasza na Mszę Świętą na rozpoczęcie jarmarku , a później do naszego stoiska, gdzie będziemy mieli do zaoferowania dużo ciekawych rzeczy.
                                                                                                Prezes Fundacji
                                                                                                Świętego Kiliana.