Ryż, makaron, cukier…- bohaterowie weekendu w akcji Banku Żywności

Ponad 30 wolontariuszy, 3 sklepy (sieci Biedronka i Lidl), ponad 700 kilogramów żywości- tak wyglądała w tym roku Wielkanocna Zbiórka Żywności przeprowadzona przez Bank Żywności w czasie pierwszego kwietniowego weekendu w Zamościu.

Wolontariusze Fundacji Świętego Kiliana w Skierbieszowie, harcerze z Drużyny Harcerskiej „Skierbieszowiacy” oraz dzieci i młodzież zorganizowali w tym czasie akcję charytatywną mająca na celu zebranie produktów żywnościowych dla najbardziej potrzebujących mieszkańców gminy Skierbieszów. Ponad 40 rodzin jest pod stałą opieką Fundacji, kila razy w czasie roku wspierane są te rodziny różnego rodzaju pomocą żywnościową.

Olej, ryż, cukier i inne trwałe produkty spożywcze były w czasie tego weekendu „superbohaterami”, gdyż mają one niezwykłą moc i są szczególnie potrzebne w czasie nadchodzących Świąt Wielkanocnych.

Akcja zbiórki żywności jest niezwykle prosta, a przy tym bardzo skuteczna, gdyż trafia bezpośrednio do najbardziej potrzebujących. Zbierana była wyłącznie żywność- podstawowe produkty, których koszt to najczęściej kilka złotych. Razem zebrane i przekazane najuboższym stanowią jednak wyjątkowy i bardzo wartościowy dar, przywołują często uśmiech i wiarę w drugiego człowieka u tych, którym jest na co dzień najciężej i najtrudniej.

Galeria foto

listopad 2018