Rajd rowerowy „Pieczonego Ziemniaka”

Ziemniak i jego różne postaci były motywem przewodnim zorganizowanego w ubiegłą niedzielę przez Fundację św. Kiliana ”Rajdu Pieczonego Ziemniaka”. Ponad 40 uczestników pokonało dzielnie trasę około 14 kilometrów wiodącą ze Skierbieszowa do lasu w Łaziskach. Najmłodszy z uczestników miał 9 lat, a najstarszym… lat nie liczmy.

Po przejechaniu pierwszej części rajdu wszyscy mieli okazję wziąć udział w przygotowanym przez organizatorów ognisku, którego główną atrakcją było oczywiście pieczenie i konsumpcja ziemniaków. Po obfitym posiłku nastąpiła część bardziej rekreacyjna, wszyscy uczestnicy rajdu z wielkim zaangażowaniem, a czasami wręcz determinacją, włączyli się w przygotowane przez organizatorów „ziemniaczane” gry i zabawy. Śmiechowi i zdrowej rywalizacji nie było końca - trudno wskazać zabawę, która wywołała najwięcej emocji, ale przy każdej z nich widoczne było ogromne zaangażowanie i radość ze wspólnie spędzanego  czasu w tak urokliwym plenerze. Zarówno poszukiwania rozsypanych w jesiennie ubarwionych liściach ziemniaków, jak i skoki w workach czy obieranie ziemniaków na czas (do pierwszej krwi…)  przysporzyły wiele radości i śmiechu wszystkim uczestnikom rywalizacji. Również radosna twórczość poetycko – wokalna (układanie piosenki lub wiersza z ziemniakiem w roli głównej) były okazją do doskonałej zabawy. W nagrodę i podziękowanie za wspólnie spędzony czas każdy z uczestników rajdu nagrodzony został „złotym medalem z kartofla”  po to, by przypominał on nam wszystkim o tym, że bycie ze sobą razem i wspólne spędzanie czasu jest we współczesnym świecie jedną z największych i najważniejszych wartości.

Podobno organizatorzy planują już kolejne atrakcyjne wydarzenia, na które już teraz serdecznie zapraszają.  Ale o szczegółach jeszcze cichoszaaaaa… Czekamy i chcemy więcej!!!

Zapraszamy do rejacji fotograficznej z rajdu w naszej GALERII